Havalı hasta yatağı, özellikle yatağa bağımlı hastalar için tasarlanmış, içinde hava kanalları bulunan özel bir medikal üründür. Bu yataklar, vücut ağırlığını eşit olarak dağıtarak basınç yaralarını önleme, dolaşımı iyileştirme ve hasta konforunu artırma gibi önemli işlevlere sahiptir.
Havalı Yatak
Hastaların tedavi şekli ve süresine göre farklı yatak seçenekleri önerilir. Havalı yatak çeşitleri, uzun süre yatmak zorunda kalan hastalarda, yatak yaralarının oluşmaması için tercih ediliyor. Yatak içerisindeki hava hücrelerinin hareketli olması, cildin sıcaklık dengesini sağlar ve kan dolaşımını iyileştirerek, yatak yaralarının oluşmasını önler.
Havalı Yatak Nedir?
Havalı yataklar, uzun süre yatarak tedavi görecek olan hastalar için özel tasarlanmış yataklardır. Hastalarda, yatak yaralarının önlenmesini amaçlar ve özel hasta yatağı olarak isimlendirilir. Yatak içerisindeki hava hücreleri, vücuda uygulanacak olan basıncı dengeleyecek ve cildin hava almasını sağlayacaktır. Yatağa bağımlı hastaların rahat etmeleri için özel olarak tasarlanıyor.
Havalı Yatak Ne İşe Yarar?
Özel hasta yatağı olarak geliştirilen havalı yataklar, hastanın sağlığı ve konforu için önemlidir.
Havalı yataklar şu işe yarar;
- Yatak yaralarını önler,
- Kan dolaşımını iyileştirir,
- Konforu artırır,
- Hareket kısıtlılığını destekler,
- Yaraların oluşumu ve enfeksiyon riskini azaltır.
Bu yatak türleri, yoğun bakım gerektiren hastalar için öneriliyor. Felçli, yaşlı ve sürekli yatmak zorunda kalan hastalar için havalı yataklar çok önemlidir.
Havalı Yatak Nereden Bulunur?
Medikal ürün satışı ile ihtiyaç duyan herkese havalı yatak seçenekleri sunuluyor. Farklı özelliklere sahip olan havalı yataklar, kullanım kolaylığı ve hastanın konforu göz önünde bulundurularak seçilir. Medikal ürün satış mağazaları, sağlık kuruluşları ve online satış sitelerinde istenilen özelliklere sahip havalı yataklar bulunabilir. Satın alma ya da kiralama işlemi yapabilirsiniz.
En İyi Havalı Yataklar Hangisi?
En iyi havalı yatak, hastanın ihtiyaçlarına göre seçilen yataklardır. Çok fazla seçenek var ve hastanın durumuna, yatak boyutuna, motor sayısı ve özelliklerine, hava ve sıcaklık kontrol ayarlarına dikkat ederek seçilmelidir. En iyi havalı yatak her zaman hastanın özel ihtiyaçlarına cevap verebilen yatak modelleridir.
Havalı Yatak Çeşitleri
Havalı yatak çeşitleri, özelliklerine ve kullanım kolaylıklarına göre farklı tasarımlara sahiptir.
Kaliteli ve en iyi yatak çeşitleri şunlardır;
- Boru tipi havalı yataklar,
- Pozisyon veren havalı yataklar,
- Baklava dilimli havalı yataklar,
- Diğer havalı yatak modelleri,
Her model seçeneği içesinde farklı çeşitlerde bulunuyor. Ürün kategori sayfasındaki ürünler özellikleri ile incelenerek karar verilebilir.
Havalı Yatak Özellikleri
Havalı yatakların özellikleri, modellerine göre farklılık gösterebiliyor. Genel özellikleri arasında, basıncı dağıtım sistemi, pozisyon değiştirme, otomatik ve manuel ayar seçenekleri, hava akış ve sıcaklık kontrolü, malzeme ve güvenlik özellikleri gibi seçenekler yer alıyor. Her özellik, havalı yatakların kullanışlılığını ve etkinliğini artıracaktır.
Havalı Yatak Fiyatları 2024
Ürün kategori sayfasında yer alan havalı yatak modellerinin tümü için fiyat aralıkları gösteriliyor. 2024 fiyatları, marka, malzeme kalitesi ve model özelliklerine göre değişiyor. Tüm modellerde, temel, orta ve üst düzey model seçenekleri vardır ve fiyatları farklıdır.
Hangi Tip Havalı Yatak Daha İyi?
Havalı yataklardan hangisinin daha iyi olduğunu belirleyebilmek için hastanın ihtiyaçlarının ve yatağın kullanım kolaylığı özelliklerinin bilinmesi gerekiyor. Her yatağın fonksiyonel özellikleri ve hastaya sağlayacağı avantajlar farklıdır. Hastanın kolay inip çıkmasını sağlayan, bakımı ve temizliği kolay olan yataklar daha iyidir.
Havalı Yatağı Devlet Karşılıyor mu?
Havalı yatakların maliyetini karşılamaya yetecek bütçesi olmayanlar için devlet desteği veriliyor. Hasta için alınacak heyet raporu ile SGK’dan onay alındığında, hastanın ihtiyacı olan havalı yatak hastaya veriliyor. Sağlık kuruluşlarının dışında, bazı belediyelerde başvuruda bulunan hastalara havalı yatak temin edebiliyor.
Havalı Yatak Kimlere Verilir?
Havalı yataklar, sürekli yatmak zorunda kalan ve hareket kabiliyetini kaybetmiş olan hastalara veriliyor. Bu durumdaki hastalarda, basınç yaralarının oluşma riski yüksektir ve bunu önlemek için hastanın ihtiyacına göre yatak tipi ve modeli belirlenir. Ayrıca cilt yaraları tedavisi gören hastalara da veriliyor.
Havalı Yatak Üzerine Çarşaf Serilir mi?
Havalı yatakların hava geçirebilen ancak su geçirmeyen özel çarşafları vardır. Çıkartılıp yıkanabilir özelliğe sahiptir. Havalı yataklarda, kendi çarşafı dışında farklı çarşaf kullanılmamalıdır.
Havalı Yatak Yatak Yarasını Önler mi?
Yatak tedavilerinde, hasta cildine oluşacak basınçlar zamanla yaraya neden olabilecektir. Bunu önlemek için hastalara, doktor tarafından havalı yataklar önerilir ve bununla ilgili rapor yazılır. Hasta kendi imkanı ya da devlet desteği ile bu yataklara sahip olur.
Yatak yarasını önlemek mümkündür. Yara oluşmaması için cildin hava alması ve kan dolaşımının düzenlenmesi gerekiyor. Havalı yatakların en büyük özelliği ve kullanım amacı budur.
Havalı Yatak Sağlıklı mı?
Havalı yataklar, özel tasarlanan ve kaliteli, sağlıklı malzemelerden üretilen medikal ürünlerden birisidir. Yatak içerisindeki hava hücreleri ile kan dolaşımının daha sağlıklı gerçekleşmesini sağlıyor ve yara oluşmasını önlüyor. Hem kullanımı hem de malzeme özellikleri sağlıklıdır.
Havalı Yatak Çok Elektrik Yakar mı?
Havalı yataklarda, elektrik enerjisini, yatağın pozisyon ayarlarının yapılmasını sağlayan motorları kullanır. Pozisyon değiştirme işlemleri, sürekli yapılmadığı için elektrik tüketimi çok düşük olacaktır. Kullanılan elektrik enerji maliyetleri, toplamda da fazla etki oluşturmaz.
Havalı Yatak Raporu Hangi Doktor Yazar?
Havalı yataklarla ilgili raporlar ve reçete işlemleri, hastanın tedavisini gerçekleştiren ve takip eden doktorlar tarafından yapılır. Havalı yataklar, nöroloji, nöroşiruji, ortopedi ve travmatoloji, fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzman doktorları tarafından yazılır.
Havalı Yatak Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Havalı yatak alırken şunlara dikkat edilmelidir.
- Yatak modelinin kullanım amacına uygun olması,
- Yatak yüzey malzemesi ve kalitesi,
- Hava pompalarının sessiz çalışması,
- Yatak hava hücre sayısı,
- Basınç ayarları ve hava dağılımı,
- Konfor ve güvenlik özellikleri,
Bu özellikler, ihtiyaca göre en uygun yatak modelinin seçilmesini sağlayacaktır. Bu hususlar hem satın alma hem de kiralama işlemlerinde göz önünde bulundurulabilir.
Havalı Yatak Neye İyi Gelir?
Havalı yataklar, hastanın konforunu sağlamak için geliştirilmiştir. Yatak (bası) yaralarını önleme, ağrıyı azaltma, hastanın kolay pozisyon değiştirmesini sağlama, uyku kalitesini artırma gibi birçok şeye iyi gelir. Havalı yataklar, sağlık ve konfor bakımından hastaya ve hasta bakıcısına birçok avantaj sağlıyor.
Havalı Yatak Derecesi Kaç Olmalı?
Havalı yataklar, elektriğe bağlı olarak çalışır ve sürekli hava sirkülasyonunun oluşmasını sağlar. Derece ayarları, yatağın özelliklerine göre değişiyor. Basınç derecesi 40 – 60 mmHG arasında, yüksek basınca ihtiyaç duyulan durumlarda da 80 mmHG ve üzeri değerler tercih edilir.
Hasta Havalı Yataklarının Fiyatı Ne Kadar?
Havalı yatakların fiyatları, ürün kalitesine ve yatağın modeline göre değişiyor. Ortalama fiyat aralıkları 2000 TL ile 3.500 TL arasında değişiyor. Yatak türü ve özellikleri, marka ve kalitesi, ekstra özellikleri, satış ve kiralama fiyatlarını etkileyen faktörlerdir.
Havalı Yatak Raporu Nasıl Alınır?
Havalı yatak raporunun alınabilmesi için doktor muayenesinin yapılması ve hastanın ihtiyacına göre yatak türünün belirlenmesi gerekiyor. Doktor yapacağı muayene ile hastanın sürekli yatmak zorunda olup olmadığını tespit eder. Hasta ya da hasta yakınları, sağlık kuruluşuna başvuru yapar ve hasta yatağı rasopu talebinde bulunur. Verilen rapor ile havalı hasta yatağı alınır.
Havalı Yatak Sgk’dan Nasıl Alınır?
Hasta yatakları arasında sadece havalı yatak modelleri, SGK ödemeleri kapsamında yer alıyor. Sağlık kuruluşundan alınan rapor, SGK’ya gönderilir ve rapor onayladıktan sonra doğrudan yatak ya da alınan yatak maliyeti karşılanır.
Havalı Yatak Kaç Dakikada Şişer?
Havalı yatakların içerisinde yer alan hava baloncukları, her beş dakikada bir şişer ve geri iner. Bu basınç dengesinin oluşmasını sağlar.
Hasta Yatağını Devlet Karşılıyor mu?
Hasta yatağını devlet karşılamıyor. SGK hastanın durumuna ve çeşitli nedenlere bağlı olarak tam ya da kısmen karşılayabiliyor.
Ücretsiz Havalı Yatağı Nereden Alınır?
Ücretsiz havalı yatağına ihtiyaç duyanlar, belediyelere başvuruda bulunarak, ücretsiz ya da indirimli fiyatlarla yatak sahibi olabilecektir.
Havalı Yatağı Kiralama Ne Kadar?
Kiralama hizmetlerinden faydalanarak, ihtiyaç duyulan havalı yatakları, istediğiniz süre kadar kiralayabilirsiniz. Kiralama ücretleri, aylık 2.000 TL – 2.500 TL arasında değişiyor. Yatakların motor sayısı ve modelleri kiralama ücretlerinin artmasına neden olabiliyor.
4 Motorlu Hasta Yatağı Kaç Para?
4 motorlu hasta yatağı, en popüler ve fonksiyonlu yataklardan birisidir. Satış fiyatı, markaya göre 20.000 TL ile 25.000 TL arasında değişiyor.
Sgk Havalı Yatak Ödemesi
Havalı yataklar için SGK ödemeleri kısmendir ve 510 TL+%18 kdv olarak yapılır. Hastanın raporuna göre ödeme miktarları değişiklik gösterebiliyor.
Pozisyon Veren Havalı Yatak
Pozisyon veren havalı yataklar, özel tasarlanmış yataklardır. Hastanın farklı pozisyonlarda yatmasını ve yatak yarası riskinin azalmasını, konforunun artmasını sağlar.
Boru Tipi Havalı Yatak
Yatak içerisinde yan yana dizilmiş olan hava hücre yapısından dolayı, boru tipi yatak olarak isimlendiriliyor. Hava hücreleri sırayla şişip inerek hasta cildine uygulanacak basıncın dağılmasını, hastanın rahat etmesini sağlar.
Terletmeyen Havalı Yatak Hangisi?
Uzun süreli yatan hastalarda konforu artırmak için terlemeyi önleyici malzeme özelliklerine sahip yataklardır. Nem emici kapamalara sahip yataklar, hava akışı dengesi ile terlemeyi önleyecektir.
Havalı Yatak Kullanımında Dikkat Edilecekler
Havalı yatakları kullanırken, basınç ayarlarının nasıl yapılacağı ve basınç oranları hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor. Hava hücreleri ve yatak hava basıncı düzenli olarak kontrol edilmelidir. Bakım ve temizlik işlemleri, uzmanların önerilerine göre yapılmalıdır.
Havalı Yatak Zararları
Havalı yatakların zararları, yanlış kullanım sonucu oluşabilecektir. Genelde hastanın sağlığı ve konforunu amaçlayan yataklardır. Yanlış basınç ayarı, vücudun her yerine eşit basınç uygulamayacağı için yatak yaralarına neden olabilecektir.
Havalı Yatak Avantajları
Uzun süreli yatış ve bazı hastaların tedavi süreçlerinde kullanılacak havalı yatakların avantajları çok fazladır. Bası yaralarını önlerken, hastanın rahat etmesini ve iyileşme sürecinin hızlanmasını sağlar.
Baklava Tipi Havalı Yatak Nasıl Kullanılır?
Yatak üzerindeki hava dilimleri, baklama dilimi şeklindedir. Hava basınç ayarları ile vücut üzerindeki basıncı dengeler. Kurulum işlemleri, basınç ayarları, bakım ve temizlik kuralları, yatağın doğru ve etkili kullanılmasını sağlar.
45 Derece Pozisyon Veren Havalı Yatak
Baş ve vücudun 45 dereceye kadar ayarlanmasını sağlayan mekanizmaya sahip yatak türüdür.
Evde Sağlık Hizmetleri Havalı Yatak
Evde sağlık hizmetlerinde de havalı yataklar kullanılabiliyor. Uzun süreli yatış durumlarında hastanın sağlığını destekleyen yataklardır.
Medikal Havalı Yatak Fiyatları
Medikal havalı yatakların fiyatları, yatak model ve özelliklerine göre değişiyor. Fiyat aralıkları, yatağın sahip olduğu özelliklere göre artabiliyor ya da azalabiliyor.
Hasta Havalı Yatak Devlet Ödemesi
Havalı yataklar için devlet ödemesi yoktur. Bazı durumlarda SGK kısmen ödeme yapabiliyor.
Havalı Yatak Raporu Sgk
SGK tarafından karşılanacak yatak ve bazı medikal malzemeler için havalı yatak raporu gereklidir.
Havalı Yatak Kiralama Fiyatları
Havalı yatak kiralama fiyatları, aylık, altı aylık, yıllık olarak belirlenebiliyor. Temel havalı yatak modelleri için aylık 150 – 300 TL kiralama bedeli verilebiliyor.
Havalı Yatak Markaları Nelerdir?
Popüler havalı yatak markaları arasında, Stryker, Invacare, KCI Medical, Medline, Hill-Rom, Liko, Arjo gibi markalar yer alıyor.
Havalı Yatak Tamiri
Kullanılan havalı yatakların mekanizmaları ve motor sistemlerinde arıza meydana geldiğinde, teknik servis tamir işlemlerini yapıyor.
Havalı Yatak Garanti Süresi Ne Kadar?
Havalı yatakların garanti süreleri markaya göre değişiyor ve yatak türüne göre 1 yıl ile 5 yıl arasında değişebiliyor.
Havalı Yatak Motor Fiyatları
Havalı yatakların motorları, işlevselliklerine göre 500 TL ile 6.000 TL arasında fiyat değişkenliklerine sahiptir.
Havalı Yatak Nasıl Çalışır?
Havalı yataklarda, hava pompası vardır ve elektrik enerjisi ile çalışır. Pompa çalıştığı zaman yatak içerisindeki hava baloncukları şişer ve iner.
Havalı Yatak Kaç Kg Taşır?
Havalı yataklar, genelde 90 – 120 kg kapasiteye sahip olurken, dinamik yatak modelleri 150 kg ve üzeri ağırlık taşıma kapasitesine sahiptir.